Kiitos kaikille Itämeri Plogging -hankkeeseen osallistujille <3

 

FORTUM ROSKALASKURI

Vapaaehtoisvoimin kesällä 2021 kerättiin ennätysmäärä roskaa.

Natura Viva Vuosaari, Hakuna Matata Töölönlahti,  Laguuni Hietsu, Laguuni Keilis, Sup Rental Turku, Surfkeskus Yyteri, Sup Station Vaasa, Lappis Oulu

Kesän aikana roskaa kerättiin

2399 kg 930 g

 

Mistä hanke sai alkunsa?

Itämeri on meidän kaikkien etupiha. Sen äärellä harrastamme, nautimme ja rauhoitumme. Samalla Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, jonka ongelmana on rehevöityminen ja lisääntyvissä määrin roskaantuminen.  Me ihmiset olemme merkittävin saasteiden aiheuttaja. 

Kesällä 2020 Vesiurheilukeskus Laguuni halusi toimia Itämeren hyväksi ja tarjosi kävijöiden käyttöön siivouskajakit kesän ajaksi. Keräsimme kesän aikana kolmen kajakin voimin yli 1000 kiloa roskaa merestä. Heräsi toivo siitä, mihin kaikkeen me tulevaisuudessa vielä yhdessä pystymme.

Itämeri-plogging kajakit kaikille

Tänä kesänä kumppanimme mahdollistavat Itämeri Plogging -hankkeen toteuttamisen koko rannikon laajuudella Helsingistä Ouluun asti. Siivoukseen modifioidut Fortum Itämeri -kajakit ovat kaikkien käytettävissä kahdeksassa eri toimipisteessä läpi kesän. 

Fortumin mahdollistamat kaksikkokajakit ovat modifioitu siivousta varten ja niistä löytyy kaikki tarvittavat siivous- ja melontavälineet. Yhteen kajakkiin mahtuu kaksi henkilöä. Voit varata kaksikkokajakin mihin tahansa kahdeksasta toimipisteestä täältä.

 

John Nurmisen Itämeripäivä 26.8.2021

Plogging-hanke huipentuu yhteisölliseen siivoustempaukseen John Nurmisen Itämeripäivänä! Tällöin tavoitteenamme on siivota Itämerta mahdollisimman laaja-alaisesti yhteisvoimin. Tarjoamme yhteensä n. 200 kajakkipaikkaa sekä SUP-lautoja ja sähköpyöriä siivouskäyttöön Helsingin Hietsusta (Laguuni) ja Vuosaaresta (Natura Viva) ja Espoon Keilaniemestä (Laguuni). Mukana itsenäisesti on myös Helsingin Melojat, Surfkeskus Yyteri ja Lappis Oulu.

Haastamme myös ihan kaikki mukaan puhdistamaan Itämerta kävellen, SUP-laudoilla ja millä tahansa välineillä vaikkapa omasta mökkirannasta käsin. 

#SEARIOUSLY 

Itämeri-vaatemallisto on intohimoprojekti, jonka tehtävä on tukea Itämeren hyvinvointia yksi vaate kerrallaan. Kaikki malliston myyntivoitot lahjoitetaan lyhentämättömänä Itämeren suojeluun John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille.

Rehevöityminen on Itämeren suurin ympäristöongelma. Vaikka merta rehevöittävät ravinnepäästöt on onnistuttu 1980-luvun jälkeen puolittamaan, rehevöitymisen näkyvät merkit, kuten sinilevien massaesiintymät, vaivaavat Itämerta edelleen.

OSTAMALLA SEARIOUSLY-TUOTTEITA AUTAT MEITÄ POISTAMAAN HAITALLISTA SINILEVÄÄ ITÄMERESTÄ! NYT SAATAVILLA!

TILAA

FORTUM ITÄMERIKAJAKIT

Kaikki siivouskajakit ovat kaksikkokajakkeja, helppokäyttöisiä ja siivoukseen modifioituja. Kajakeista löytyy kaikki tarvittavat siivous- ja turvallisuusvälineet.

Siivouskajakkeja on saatavilla Natura Viva Vuosaari, Hakuna Matata Töölönlahti, Laguuni Hietaniemi, Laguuni Keilaniemi, Sup Rental Turku, Surfkeskus Yyteri Pori, Supstation Vaasa, Lappis Oulu.

 

TULE MUKAAN PUHDISTAMAAN ITÄMERTA VARAAMALLA OMA FORTUM ITÄMERIKAJAKKISI!

VARAA

KUUKAUDEN TIETOISKU

Herkkä Itämeri kärsii useista ongelmista 

Itämeri on ominaisuuksiensa, kuten murtoveden vuoksi herkkä ympäristön muutoksille. Sen eliöt kestävät jo valmiiksi haastavan elinympäristön vuoksi heikommin rasitusta. Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja etenkin Suomen rannikkovedet ovat heikossa tilassa.

Itämeri kärsii erityisesti rehevöitymisestä

Rehevöityminen on Itämeren suurin ongelma. Rehevöitymisellä tarkoitetaan kasvillisuuden liiallisesta ravinnesaannista aiheutuvaa perustuotannon lisääntymistä. Liiallisista ravinteista aiheutuva rehevöityminen aiheuttaa Itämeressä etenkin happikatoa elinympäristöissä.

Itämeren lämpeneminen

Ilmastonmuutoksen seurauksena vesisateet lisääntyvät talvisin ja huuhtovat ravinteita valumana Itämereen. Mereen valuvat ravinteet aiheuttavat sinileväkukintoja, jotka kukkivat pidempään lämpenevässä ilmastossa. Ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa myös mm. jäällä poikasensa synnyttävien itämerennorppien lisääntymistä.

Roskat saastuttavat ympäristöä ja päätyvät eliöiden elimistöön

Myös roskaantuminen on merkittävä ongelma etenkin Itämeren rannikkoalueilla. Valitettavasti juuri Suomen rannat ovatkin yhdet Itämeren roskaisimmista.

Mistä roskaa tulee?

Roskaa päätyy merelle esimerkiksi rakennustyömailta ja ihmisten heittämänä. Suomen rannoilla yleisin roska on tupakantumppi, jonka hajoamiseen kuluu n. viisi vuotta. Mikromuovia päätyy mereen esimerkiksi autonrenkaista ja jopa vaatteista. Osa mikromuovista päätyy myös eliöiden elimistöihin.

Kestämätön käyttö uhkaa Itämeren lajeja

Itämeren käyttöä ei ole suunniteltu kokonaisuutena. Esimerkiksi energiantuotanto, ylikalastus sekä hiekan- ja soranotto uhkaavat Itämeren vesiekosysteemejä. Itämeren tärkeimmät ruokakalat, lohi ja turska ovatkin kärsineet ylikalastuksesta.  

Liity mukaan Itämeri-uutiskirjeen tilaajaksi!

Saat ensimmäisenä lisätietoa hankkeen etenemisestä ja tapahtumista!
Kaikkien tilanneiden kesken arvotaan melontalahjakortti ❤

Fortum

Kiitos puhdasta energiaa tarjoavalle päätukijallemme Fortumille! Siivoukseen modifioidut Itämeri-kajakit mahdollistavat hankkeen toteuttamisen kaikissa kahdeksassa eri toimipisteessä. Lisäksi Itämerestä kerätty muovi tulee kiertämään Fortumin Riihimäen jalostamon kautta ja saamaan uuden elämän uusina tuotteina!

 

 

Contribyte

Ystävämme Contribyten kanssa meidän molempien toimintaa ohjaavat periaatteet pitkäjänteisyydestä, läpinäkyvyydestä ja tasa-arvoisuudesta.  Contribyten vahvuus on kyky auttaa organisaatioita vastaamaan tuoteliiketoiminnan tärkeimpiin kysymyksiin tietoon ja parhaisiin käytäntöihin perustuen. Me tiedetään molemmat, että tekemistä voi aina kehittää uusille tasoille.

Oatly

Kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hidastaminen ovat teemoja, joiden ympärillä myös pitkäaikainen ystävämme Oatly tekee hurjasti duunia. Kasvipohjaista ruokakulttuuria mullistava Oatly tarjoaa tänä kesänä arvottavaksi kaikkien osallistujien kesken aivan erityislaatuisen, kierrätetyistä ja uusiutuvista materiaalista valmistetun SUP-laudan!

 

 

 

 

 

Solita

Ystävämme Solitan kanssa meitä yhdistää tarve muutokseen ja kehitykseen. Solita on erityisen hyvä rakentamaan uusia palveluita ja parempaa liiketoimintaa yhdistämällä dataa, teknologian mahdollisuuksia ja ymmärrystä ihmisten käyttäytymisestä. Yhdessä me haluamme muuttaa kestävämmäksi paitsi ihmisten tapaa ajatella Itämerestä myös arkipäivän toimintamalleja merellä liikkuessa.

 

Lemonsoft

Lemonsoft haluaa tehdä aktiivisesti töitä kestävän kehityksen eteen. Yhdessä haluamme tuoda hankkeen helposti lähestyttäväksi mahdollisimman monelle suomalaiselle. Ystävämme Lemonsoftin ydinosaaminen toiminnanohjausjärjestelmän ja siihen liittyvien palveluiden kentässä onkin nimenomaan käyttäjäystävällisyyden maksimoiminen.

 

 

 

 

 

 

Urbaser

Kumppanimme Urbaser Oy pitää huolta siitä, että kaikki kerätyt roskat käsitellään asianmukaisesti. Valtakunnallisesti toimiva Urbaser vastaa hankkeen kaikkien kahdeksan toimipisteen jätehuollosta. Tekijöinä meitä yhdistää pyrkimys kehittää jatkuvasti vastuullista ja hiilineutraalia toimintaa.

 

Lumme

Tehokas ystävämme Lumme tekee kodinpuhdistusaineita esimerkillisen ympäristötietoisesti.Ympäristömerkityissä pesu- ja puhdistusaineissa on huomioitu tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutus – aina käytetyistä raaka-aineista tuotteen valmistukseen, kuljetukseen, käyttöön ja lopulta pakkausjätteeseen. Hienoa, että Lumme huomioi tekemisessään tämän kaiken!

 

 

 

Craneworks

Craneworksin kanssa meitä yhdistää periksiantamattomuus ja ketteryys tekemisessä.  Craneworks on digitaalisen näyttöviestinnän suunnannäyttäjä joka auttaa asiakkaitaan monipuolisesti uniikeilla ratkaisuilla. Ystävämme on alallaan poikkeuksellisen kokenut, varma ja tehokas tekijä. 

 

Huld

Huld luo yhdessä asiakkaidensa kanssa tulevaisuutta, jossa fyysinen ja digitaalinen maailma yhdistyvät turvallisesti. Huld haluaa löytää asiakkailleen ja kumppaneilleen parhaat keinot pysyä mukana maailman muutoksissa. Me jaamme Huldin kanssa yhteisen arvomaailman, jota ohjaa ihmisläheinen ja rohkea ote kaikessa tekemisessä.

 

Varaa
kajakki