24,00 €

Eino Jäppisen kirjoittama omakohtaisiin kokemuksiin perustuva kertomus vuoden 1918 sodasta Kymenlaaksossa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Kotiharjun ratavartijan virkatalolle, joka on sijainnut Selänpään aseman ja Vuohijärven pysäkin välisellä rataosuudella, Savonradan varrella.

Eino Jäppinen oli sodan aikana 7 -vuotias. Lisätietoja Eino Jäppisen teoksista

145 sivua. Pehmeä kantinen
Rummut Kustannus,
Edita Prima Oy, Helsinki 2003

Takakansi:

Historiaa kirjoitetaan kammioissa - aikalaiset elävät ja tekevät sitä siellä missä elämä pitkällä aikavälillä vääntyy historiaksi - tai sitten ei.

Tämän kirjan tarina on eletty tavallisetn ihmisten elämässä epätavallisten tapahtumien vallitessa. Vuosisatainen unelma itsenäisestä kansakunnasta sai tilaisuutensa onnellisena hetkenä keisarikunnan kukistettua Venäjällä 1917. Bolsevikkihallitus omine tarkoitusperineen antoi suomalaisille tilaisuuden päättää itsenäistymisestään. Eduskunta tuotti kuitenkin pettymyksen: yhtenäistä päätöksentekoa ei syntynyt. Hallituksen itsenäisyysjulistus meni äänestykseen sosialistien vastustuksen vuoksi.

Hävinnyt osapuoli valitsi runsas kuukausi myöhemmin väkivallan tien ottaakseen vallan omiin käsiinsä. Aseet siihen antoi Venäjän bolsevikkihallitus luovuttaen omia sotilaitaan taistelemaan suomalaisen punakaartin rinnalla. Siitä ajasta kertoo tämä kirja tapahtumien keskellä eläneen ratavartijaperheen kautta Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.

Rautatie oli valjastettu palvelemaan sodan tarkoitusperiä. Se vei rintamalle miehiä ja aseita, ruokaa ja ammuksia, toi tullessaan sodan tuotantoa: kuolleita ja haavoittuneita. Sitä näytelmää seurasivat vierestä niin vahtituvan aikuiset kuin lapsetkin, yötä päivää. Se oli osa heidän arkipäiväänsä, muun osan täyttivät paikalliset punakaartilaiset omilla toimillaan.

Tapahtumien keskipiste Kymenlaaksossa oli Kouvola - punakaartin Keskisen eli Mäntyharjun rintaman komentokeskus. Tarinan laajempi ulottuvuus kertoo kansalaisten elämästä punaisten hallintoalueella koko Etelä-Suomessa.

Lukijalle:
Tämän kirjan tapahtumat ovat ajalta yli kahdensankymmentäviisi vuotta sitten, vuosilta 1917 - 1918.
Kotiharjun ratavartijan virkatalo on sijainnut Selänpään aseman ja Vuohijärven pysäkin välisellä rataosuudella, noin 4 - 5 kilometriä Selänpään asemalta pohjoiseen, Kouvolasta alkavan Savonradan varrella. Ratavartija Adiel Huovanaisen perhe oli kuvatun suuruinen. Kuvatut ihmiset olivat aikansa todellisia, silloin eläneitä. Tapahtumat kertautuvat kirjoittajan oman muistin varaisesti. Nimet ovat osittain muutettuja tai merkitty alkukirjaimin. Mikäli kirjassa on vähäisen fiktiota, se tukee tarinaa ja tiivistää kertomusta siltä osin, mistä kertojalla ei ollut muistitietoa, eikä aikalaisia löytynyt enää kertojiksi. Faktaa on lainattu tutkijoilta; tarkistukset on tehty samoin. Sisällys- ja lähdeluettelo on kirjan lopussa.

Tekijä 2003

Tiedustelut

Tervarumpu / Repovalkea Oy
info@tervarumpu.fi
+358 400 718 248 (arkisin klo 9-16)
Y-tunnus: 2363958-7
Kauppias
Tervarumpu / Repovalkea Oy
info@tervarumpu.fi
+358 400 718 248 (arkisin klo 9-16)
Y-tunnus: 2363958-7