0,00 €

Neljän vuoden ajan kämpässä isoa roolia erityisesti talviaikaan esittää lämmitysjärjestelmä. Mitä paremmin lämmitys toimii, sitä miellyttävämpää on kohteessa viipyillä. Koska kämppä on keskellä kansallispuistoa ja kaikki sähkökuluttavat vaihtoehdot ovat ulkona pelistä, jää vaihtoehdoksi puulämmitys. 

Suunnittelun lähtökohtina turvallisuus ja kestävyys

 

Korkean hyötysuhteen kiertoilmatakka

Kuutinkämpällä käytetään korkean hyötysuhteen La Nordica Rosella Plus kiertoilmatakkaa. Takan teho on 8 kW, joka riittää erimaisesti tuvan lämmittämiseen paukkupakkasillakin. Takan valinnassa on kiinnitetty huomiota rakenteeseen ja palon tehokkuuteen. Takan päärakenne on koko valurautainen, joka nostaa takan käyttöikää merkittävästi määrin. Lisäksi takalle on saatavissa hyvin varaosia, jolloin yksittäisen osan rikkoontuminen ei johda koko järjestelmän uusimiseen. Takassa on sekä ensiöilman että toisioilman syöttö. 

 

Kuutinkämpän kamina on La Nordica Rosella Plus. Kaminan hyötysuhde on 
Aikaisemmin syksyllä vaihdomme tuvan puolelta hormin ja, joka oli noin 10 vuotta vanha. Vaikka kevythormeilla ei suoraan ole käyttöikää ja asiaa tarkastellaan aina hormikohtaisesti, olemme ottaneet paloturvallisuuskäytänteeksi uusia kevythormit noin 10 vuoden välein.

Aikaisemmat lämmitysjärjestelmät

Aikaisemmin kämpällä on ollut ennen nykyistä takkaa käytössä MBS Vesta 9 kW kamiina. MBS Vesta oli monella tapaa hyvä kamiina, mutta sen metallinen kansi halkesi noin 3 vuoden käytön jälkeen, josta syystä se piti poistaa käytöstä. Iso lasiluukku toi erinomiasesti valoa ja tunnelmaa tupaan. Ennen Vestaa kämpällä käytetiin Harvia 10 kamiinaa, jonka teho oli 6,7 kW. Harvian kamiinan suurin haaste on pieni palotila, savukaasun ohjauksessa käytettävien levyjen irtonaisuus sekä pienenpieni lasiluukku, joka on aina noessa. Harvia 10 ei ole kovin hyvä vaihtoehto eräkämpälle, sillä käyttäjä helposti tökkää klapeilla savukaasun ohjauslaatat pois paikoiltaan. Tämä taasen avaa palotilasta suoran tien hormiin nostaen hormin lämpötilaa mittavasti.

MBS Vesta
Harvi 10

 

Huh. Viimein on Kuutinkämpän tämän vuoden remontit saatu finaaliin ja viimeisimmän osalta enää muutama varuste ja ohjeistukset puuttuvat. 🙂

 

Kuutinkämppä on Repoveden suosituin kohde, joka näkyy nopeanan kulumisena.

 

Aikaisemmin syksyllä vaihdomme tuvan puolelta hormin, joka oli noin 10 vuotta vanha. Vaikka kevythormeilla ei suoraan ole käyttöikää ja asiaa tarkastellaan aina hormikohtaisesti, olemme ottaneet paloturvallisuuskäytänteeksi uusia kevythormit noin 10 vuoden välein.

 

Marraskuussa aloitimme laajemman remontin, jonka pääpaino oli saunassa. Noin 5 vuotta sitten uusittu vanha sauna oli monelta osalta elinkaarensa ehtoopuolella kovasta käyttöpaineesta johtuen. 2x4 palkkien varassa ollut vanerilattia oli pahasti painunut erityisesti kiukaan alta sekä monilta osiin pehmentynyt. Lauteet olivat kestäneet suhteessa hyvin, mutta panelointi taasen ei enää ollut sellainen kuin kuin hyvässä saunassa pitäisi olla. Kevythormi oli noin 10 vuotta vanha. Olimme myös vuosien varrella olimme havainneet vanhassa saunassa monia ongelmallisia erityispiirteitä, joita halusimme lähteä korjaamaan, kuten esim. huono kuivuminen, lattian kylmyys talvella ja pesuveden hidas poistuminen.

 

Uusi sauna:

1. Uusi kaatava puulattia, joka on käsitelty Tikkurilan Supi lattiöljyllä. Veden poisto on toteutettu kokolattian mittaisella rännillä, joka on sijoitettu sopivasti lauteen alle.

2. Uusi seinä- ja lattia panelointi, joka on käsitelty Tikkurilan kirkkaalla saunavahalla. Tässä tavoitteena oli saada saunaan enemmän valoa.

3. Uusi isompi eristetty saunan ikkuna, joka tuo enemmän valoa sisään.

4. Uusi hormi. Samalla korjattu vesikatteen vuodot.

5. Uusi tehokas 200 kg kivimassalla varustettu Harvia Legend 240mivmassan kiuas, joka on toteutettu omalle kantavalle harkkopedille erilleen puulattiasta.

 

Tiedustelut

Tervarumpu / Repovalkea Oy
info@tervarumpu.fi
+358 400 718 248 (arkisin klo 9-16)
Y-tunnus: 2363958-7
Kauppias
Tervarumpu / Repovalkea Oy
info@tervarumpu.fi
+358 400 718 248 (arkisin klo 9-16)
Y-tunnus: 2363958-7