Wakeboarding on helppoa ja hauskaa kesäpuuhaa kaikenikäisille. Listasimme alle seitsemän seikkaa, joihin ensikertalaisen kannattaa kiinnittää huomiota wakea kokeillessa.
1. Anna kaapelin nostaa sinut ylös vedestä
Alussa aloittelijoiden meno stoppaa usein siihen, että laudan päälle noustaan liian aikaisin. Tällöin lauta lähtee painumaan pinnan alle.
Oikeaoppisessa vesilähdössä wakeboardaaja kelluu vedessä selällään, nojaa taaksepäin jalat hieman koukussa kädet suorina ja pitää laudan lähellä pintaa. Kun kaapeli alkaa vetää, noustaan sen mukana seisomaan laudalle, jolloin lauta liukuu pinnan päälle. Kun vauhtia tulee enemmän, painopiste siirretään reilusti keskelle lautaa eikä taakse tarvitse enää nojata.
2. Käännä lauta vasta, kun olet pystyssä
Jos laudan kääntää liian aikaisin kohti menosuuntaa, lähtee tasapaino helposti horjumaan. Ideana vesilähdössä on, että lauta pidetään poikittain, kunnes wakeboardaaja on päässyt seisomaan sen päälle. Tämän jälkeen lauta käännetään liu’uttamalla etujalka eteen.
3. Käännä lauta kokonaan menosuuntaan
Yleinen virhe ensikertalaisilla on se, että lautaa ei nousemisen jälkeen käännetä kokonaan, vaan se jää hieman poikittain. Tällöin lauta ohjautuu sivulle. Laudan ohjaaminen on helpointa, kun se on kunnolla käännettynä pitkittäin, ja paino on laudan päällä.
4. Pidä paino keskellä lautaa eteenpäin mentäessä
Laudalla liikkuessa tulisi ajaa suoraa kaapelin alla. Ensimmäisillä wake-kerroilla painoa saattaa kuitenkin olla liikaa kantapäillä, jolloin lauta ohjautuu helposti obstaakkeleiden ulkopuolelle tai niitä kohti. oleellista on, että paino saadaan siirrettyä keskelle lautaa, jotta suoraan meno kaapelin alla sujuu. Tämä helpottaa myös käännöksiin ja hyppyreihin lähtöä – ja antaa niihin riittävän vauhdin.
5. Aja käännöksissä tarpeeksi sivulle
Wakeboardaajan tehtävä on pitää naru tiukkana koko käännöksen ajan. Tämä onnistuu, kun päädyn lähestyessä kanttaa sivulle eli pistää painoa kantapäille ja vie itsensä mahdollisimman kauas kaapelilta. Helpointa kanttaaminen on, kun polvet laittaa koukkuun ja ajattelee istuvansa kantapäiden päälle – laudan takakantille ei välttämättä saa tarpeeksi painetta suorilla jaloilla. Painon voi siirtää jälleen keskelle lautaa, kun narua liikuttava kelkka pysähtyy, mutta tässäkin vaiheessa lauta jatkaa liukumista ulospäin radalta.
6. Anna kaapelin kääntää sinut
Aloittelija alkaa usein itse kaartaa lautaa kohti kaapelia jo ennen kuin veto takaisin on lähtenyt. Ulospäin liukumista tulisi käännöksessä jatkaa, kunnes kaapeli lähtee vetämään vastakkaiseen suuntaan. Tässä vaiheessa painoa voi siirtää hieman varpaille, jolloin pääset käännöksen jälkeen takaisin kaapelilinjan alle.
7. Älä luovuta käännöksessä, vaikka lauta hieman uppoaa
Aloittelevan wakeboardaajan käännöksissä naru jää useimmiten hieman löysälle, jonka seurauksena lauta alkaa upota. Tällöin kannattaa koittaa onnistuisiko käännöksen ja vesilähdön yhdistelmä: paino pidetään kantapäillä ja takajalalla samalla kun lauta pyritään pitämään edessä ja polvia reilusti koukussa.