Avantouinti ja puulämmitteinen sauna ovat Laguunin talvitarjonnan helmet. Talviuintia on harrastettu Suomessa jo 1600-luvulta lähtien, kun saunojat kaipasivat viilennystä löylyjen lomassa. Perinne jatkuu edelleen meidänkin laiturilla!

Listasimme pari vinkkiä avantouinnin turvalliseen aloittamiseen:

1. Mietitkö, sopiiko avanto sinulle?

Avantouinti sopii monenikäisille, ja Suomessa harrastajia löytyy runsas kirjo. Ehdotonta kuitenkin on, että harrastaja on uimataitoinen ja jalka nousee niin, että avannosta pääsee ylös. Onko sinulla esimerkiksi sydänsairaus tai astma? Hakeudu lääkärin juttusille ennen kuin pulahdat talviseen mereen.

 2. Ota laiturille mukaan uikkarit ja pyyhe

Ainoat välttämättömät varusteet avantopulahdusta varten ovat uikkarit ja pyyhe. Monet avantouimarit suosivat myös lämmintä päähinettä ja tossuja siirtyessään avantoon. 

Mukaan kannattaa pakata lämpimät talvivaatteet, joissa on mukava lämmitellä uinnin jälkeen. Sauna ja palju ovat myös loistavia tapoja saada lämpöä luihin ja ytimiin avantouinnin yhteydessä.

3. Valmista keho talviuintiin

Vaikka hinku veteen olisi valtava, avantoon ei pidä hypätä kylmiltään eikä suoraan kovista löylyistä. 

Jos olet menossa suoraan jäiseen mereen ilman alkusaunoja, rivakka kävelylenkki ennen pulahdusta on näppärä tapa valmistaa keho avantoon. Saunomisen jälkeen pieni vilvoittelu on paikallaan ennen avantoon laskeutumista.

4. Ei ole mitään hoppua!

Aloittelevan avantouimarin kannattaa totuttaa keho kylmiin vesiin kaikessa rauhassa. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja edetä avantouinnissa sen mukaisesti.

Jos olet täysi keltanokka talviuinnin kanssa, aloita nopealla kastautumisella, joka kestää muutaman sekunnin. Älä kuitenkaan kasta päätä! Pidennä pulahdusten kestoa pikkuhiljaa, kun kehosi tottuu kylmään.

Nyt ei kun kokeilemaan! Suuntaa meidän laiturille kastamaan varvasta veteen vaikkapa yleisille saunavuorolla. Löylyihin yleiselle vuorolle pääsee vähintään 2-3 kertaa viikossa ja kysynnän mukaan jopa useammin! Varaa yleinen saunavuoro Laguunin verkkokaupasta.

Jos innostut lajista toden teolla, nappaa meiltä Avantokausikortti, niin pääset pulikoimaan Keiliksen maisemissa vaikka joka päivä huhtikuuhun asti.

Jos avantouinti ei ole sinun heiniäsi, voit myös fiilistellä menoa ja maisemia saunasta ja paljusta käsin. Saunan voi varata yksityiskäyttöön ja pakettiin kannattaa lisätä palju sekä tunnelmallinen takkatila

Tervetuloa meille testaamaan astetta viileämpiä harrastuksia!