Miksi Itämeri on edelleen yksi maailman saastuneimmista meristä? Mitä konkreettista voisimme tehdä tilanteen parantamiseksi? Lue blogikirjoituksemme, jossa laiturin oma ympäristöpolitiikan opiskelija Julius kertoo, mitä jokainen meistä voi tehdä tilanteen parantamiseksi.

 

Mikä Itämeren tilanne on nyt?

Itämeri on edelleen yksi maailman saastuneimmista meristä. Rehevöityminen eli levien ja vesikasvien liiallinen kasvu on Itämeren suurin ympäristöongelma roskaantumisen rinnalla. Itämeri on erityisen herkkä rehevöitymään, koska se on melko matala ja sen vesi vaihtuu hitaasti. Itämerta ympäröi tiheä asutus, minkä vuoksi mereen kulkeutuu runsaasti ravinteita jätevesien ja valumavesien mukana. Lisäksi ympäristömyrkyt jäävät vaikuttamaan Itämereen pitkäksikin aikaa. Omilla teoillamme voimme kuitenkin vähentää Itämeren ravinnekuorimitusta.

 

Tekojen vaikutus!

Me Laguunilla uskomme, että muutos vaatii konkreettisia tekoja. Itämeri Plogging -hankkeen tavoitteena on tehdä Itämerestä puhtaampi yhteisvoimin, lisätä yksilötason hyvinvointia osallistamalla ihmisiä liikkumaan ja samalla tekemään hyvää Itämeren puolesta. Tavoitteenamme on myös muuttaa ihmisten käsityksiä ja toimintamalleja luonnon roskaamisesta.

Viime vuonna pääsimme huikeisiin tuloksiin, kun keräsimme roskaa yli 2000 vapaaehtoisen voimin 2399 kg Itämerestä koko Suomen rannikon laajuudelta. Uskomme, että tänä vuonna päihitämme edellisvuoden tuloksen ja toivomme ploggauksen kiinnostavan yhä useampia ihmisiä ympäri Suomen rannikkoa!

“Itämeri Plogging on kiva keino päästä itse konkreettisesti siivoamaan luontoa ja meille tärkeää merta”

Intohimoinen vesiurheilija ja ympäristöpolitiikan opiskelija, Julius, haki laiturille töihin muunmuassa Itämeri Plogging -hankkeen takia. “Itämerihanke oli yksi merkittävimmistä syistä, miksi hain töihin Laguunille. On kivaa olla töissä yrityksessä, joka oikeasti pyrkii olemaan vastuullinen”, Julius kertoo.

“Opintojeni ja vesiurheiluharrastuksen kautta kiinnostuin Itämerestä ja ihmisen toiminnan vaikutuksista sen tilaan. On totta, että yksittäisen kuluttajan tai kansalaisen on vaikea vaikuttaa Itämeren tilaan, koska se perustuu lähinnä valtiollisiin ja poliittisiin tekoihin. Itämeri Plogging on kuitenkin kiva keino päästä itse konkreettisesti siivoamaan luontoa ja meille tärkeää merta”, Julius summaa.

Jo kolmatta vuotta pyörivässä Itämeri Plogging -hankkeessamme tärkeimpinä asioina yhdistyvät liikkuminen luonnossa, Itämeren konkreettinen siivoaminen ja informaation ja tietoisuuden levittäminen. Tämän vuoden Plogging alkaa olla puolessa välissä ja ploggaajia on näkynyt laiturilla kiitettävä määrä. “On super palkitsevaa nähdä roskasäkkien kanssa takaisin laiturille iloisena palaavat ihmiset”, Julius iloitsee.

Ploggingin lisäksi on myös muita keinoja, joilla sekä Itämeren tilaa että yleistä ympäristön tilaa voidaan parantaa. “Itse esimerkiksi kierrätän kaiken mahdollisen, yritän syödä mahdollisimman kasvispainotteisesti ja huolehdin, ettei ainakaan omia roskiani jää luontoon”, Julius kertoo.

Itämeri Plogging on kaikille maksuton tapa kantaa oma kortensa kekoon. Osallistu mukaan kesän tärkeimpään hankkeeseen täältä: itameri.info