Melonta on rento harrastus ja erinomaista treeniä yläkropalle. Oikealla tekniikalla lajista saa enemmän irti ja meno merellä sujuu tuulisemmallakin kelillä. Miten kajakissa kuuluu istua ja millä lihaksilla melontaliike saadaan aikaan? Lue alta!

Istu ryhdikkäästi keskellä kajakkia

Kajakissa istuessa varpaat asetetaan jalkatuille siten, että jalat jäävät hieman koukkuun. Polvet laitetaan nojaamaan kajakin sivuihin kannen alle, jolloin jalat muodostavat ikään kuin salmiakkikuvion.

Istuma-asento on ryhdikäs, ja alaselkä tukeutuu selkätukea vasten. Lantio on rentona, jotta meloessa pystyy mukailemaan aaltojen liikkeitä. Pää puolestaan pidetään keskellä kajakkia: näin painopiste pysyy keskiosassa ja kajakki pystyssä.

Oikeaoppisella istuma-asennolla voi parantaa tasapainoa ja ehkäistä kaatumistilanteita. Kun kajakissa istuu napakasti, on meloja enemmän yhtä kajakin kanssa.

Hartioita leveämpi ote

Melasta napataan kiinni hieman hartioita leveämmällä otteella. Mela on oikein päin, kun lapa on hieman pidempi päältä ja melan lusikkapuoli osoittaa melojaan päin.

Useimmissa meloissa lavat eivät ole samassa kulmassa, jotta melominen on kevyempää tuulisella säällä. Laguunilta löytyvät melat on suunniteltu oikeakätisille, joten meillä meloessa melasta pidetään tiukemmin kiinni oikealla ja löyhemmin vasemmalla kädellä. Vasemmanpuoleinen lapa saadaan kännettyä oikeaan asentoon ennen vetoa oikealla kädellä pyöräyttämällä.

Koko lapa veteen

Melontaliike on voimakkaampi, kun lavan laittaa veteen kokonaan. Eteenpäin mentäessä veto lähtee mahdollisimman edestä varpaiden luota ja päättyy melojan kyljen kohdalla. Vedon aikana lavan voi viedä jopa 40 senttimetrin päähän kajakista, eikä tämä vaikuta vielä suuntaan juurikaan. Melojan taakse jatkuva pidempi veto puolestaan kääntää kajakkia.

Keskivartalo töihin

Melontaliikkeen voima lähtee koko vartalosta – käsien tehtävänä on ainoastaan pidellä melaa. Ylävartalon kierrolla myös vatsa- ja selkälihakset saa osallistumaan liikkeeseen. Hartiat kannattaa pitää rentoina ja melan puristamista välttää, jotta käsivarret eivät jännity turhaan.

Lisäoppia Laguunin kursseilta

Kajakilla meloessa tuuli vaikuttaa monesti lopputulokseen. Kun opettelet erilaisia tekniikoita, on helpompaa ohjata kajakki haluttuun suuntaan tuulisemmallakin säällä. Kajakkia voi ohjata erilaisilla vedoilla, joten tekniikan harjoittelu kannattaa, mikäli aikoo meloa enemmän.

Kaikista haastavinta on useimmiten eteenpäin melonnan hiominen. Harjoittelu kannattaa silti, sillä tekniikoista juuri tämä vaikuttaa eniten jaksamiseen ja etenemisvauhtiin. Harjoitellessa kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, niin taidot automatisoituvat ajan kanssa.

Melontaa harjoitellessa saattaa olla haastavaa hahmottaa, minkä jo osaa ja mitä taitoja pitäisi vielä kehittää. Tähän saa apua esimerkiksi melontakursseilla tai melontaa kuvaamalla. Tekniikan oppimisessa kärsivällisyys on tärkeää ja melontataidot kehittyvät melontakilometrien myötä.