Melontaa voi harrastaa turvallisesti, mutta on hyvä pitää mielessä muutama seikka! Lue alta, mitä meidän melontaohjaaja Ulla kertoo turvallisesta liikkumisesta vesillä kajakin kyydissä.

Suunnittele retki ryhmän mukaan

Melontaretken suunnitteluun vaikuttaa aina retkiseurue! On hyvä tietää oman porukan taitotaso sekä voimavarat. On myös huomioitava, että omien taitojen ja voimavarojen arviointi on kovin subjektiivista. Tällä tarkoitan sitä, että esimerkiksi joku osallistujista saattaa arvioida taitojaan hyvin erilailla kuin mitä ne todellisuudessa ovat. 

Kun melotaan ryhmässä, on huomioitava, että ryhmän taso määräytyy aina heikoimman mukaan eikä ketään saa jättää yksin, ainakaan tahtomattaan.

Itse pidän tärkeänä omatoimiretkissä sitä, että kaikki osallistuvat päätöksentekoon. Joskus voi olla toki helpompi niin, että retkellä on selkeästi johtaja, joka tekee päätöksiä.  Ryhmän sisäinen dynamiikka vaikuttaa useimpiin päätöksiin, joten on tärkeää havaita myös mistä päätökset milloinkin syntyvät.

Tutustu vesireittiin etukäteen

Melontaympäristöt voivat vaihdella paljon ja samakin ympäristö muuttuu olosuhteiden myötä jatkuvasti.

Ympäristön suhteen on tärkeää olla tietoinen omasta sijainnistaan sekä vaaran paikoista.

Meloessa vesistöalueille on kiinnitettävä huomiota erityisesti veneväyliin. Kajakki ei vaadi alleen paljon syvyyttä, joten on hyvä meloa veneväylien ulkopuolella ja ylittää ne aina lyhintä mahdollista reittiä käyttäen. Muista myös ottaa huomioon lintuluodot ja kivikot. 

Kartta on hyvä olla aina mukana kokeneemmallakin melojalla!

Huomioi muuttuvat sääolosuhteet

Yksi tärkeimmistä melontaretkeen ja sen turvallisuuteen vaikuttavista osa-alueista on ehdottomasti muuttuvat sääolosuhteet!

Tuuli

Melonnan luonne ja haastavuus muuttuu huomattavasti erilaisissa tuuliolosuhteissa. Tyynellä kelillä kajakkia on helpompi hallita ja matka taittuu kevyesti. Kajakin hallitseminen ja ohjaaminen on tuulisella kelillä haastavampaa. 

Reittiä suunniteltaessa nyrkkisääntönä on aloittaa retki voimia vaativasta vastatuulen osuudesta ja jättää myötätuulen osuuksia loppumatkalle. Näin omia voimavaroja pystyy helpommin säästämään loppumatkan osuudelle.

Tuuliennuste

Kuva 1: windy.com.

Ota huomioon nämä kolme asiaa kun suunnittelet melontaretkeä: tuulen voimakkuus, tuulen puuskat sekä tuulen suunta! Tuulen voimakkuuden ollessa n 6m/s avoimella vesialueella alkaa syntyä vaahtopäisiä aaltoja.

Keliä voidaan pitää vielä turvallisena meloa vähemmän kokeneille, mutta toisaalta tällainen keli alkaa tarjota jo hieman haastettakin. 

Tuulen puuskat voivat joskus olla huomattavasti voimakkaampia kuin ns “perus” tuuli, joten tarkkaile ennusteessa myös tätä lukua. Puuskat haastavat melojaa kajakin ohjaamisessa sekä pystyssä pysymisessä.

Tuulen suunta puolestaan vaikuttaa vahvasti reittipäätöksiin. Tuulisella kelillä on hyvä suunnitella reitti siten että mahdollisuuksien mukaan pysytään tuulen yläpuolella rannan lähellä. Isojen selkien ylitykset kovalla tuulella on tehtävä harkiten ja mikäli tähän päädytään melotaan yhdessä lyhyillä etäisyyksillä kanssa melojiin.

Lämpötila

Melojalle on tärkeää tietää sekä ilman että veden lämpötila. Retkelle lähdettäessä on aina varustauduttava mahdollisen kaatumistilanteen mukaan. Nappaa mukaan hyvät melontavarusteet sekä vaihtovaatteet. Helteellä on puolestaan tärkeää pitää huolta nesteytyksestä ja auringolta suojautumisesta!

Reittivalinnoissa kannattaa suosia melomista rannikon lähellä kylmien vesien aikaan, jolloin pääset nopeasti vaikka uimalla mantereelle lämmittelemään tarpeen tullessa.

Ukkonen tai sumu

Ukkosrintaman mukana tulee usein syöksyvirtauksia ja tuulee usein voimakkaasti. Jos näet meloessa ukkosrintaman lähestyvän, hakeudu rannikolle turvaan odottamaan rintaman väistymistä. 

Sumuisella kelillä on parasta odottaa sumun hälventymistä ennen vesille lähtöä.

Sumusään must have -tuote: kompassi! Käytäthän kompassia huolellisesti.

Valoisa aika

Pidä mielessä, että Suomessa valoisa aika muuttuu vuoden kierron mukaan runsaasti. Varustaudu hämärään iltaan otsalampulla, jotta muut vesilläliikkujat näkevät sinut.

Sääennuste

Sääennusteiden tarkkailussa suosittelen katsomaan ennusteita useammasta sääpalvelusta. Hyväksi todettuja sääennustepalveluita ovat esimerkiksi yr.no, windy.com ja ilmatieteenlaitos.

Ennusteisiin ei koskaan kannata luottaa täysin, koska sääolosuhteet muuttuvat nopeastikin! Tärkeää on myös pitää katse kohti taivaasta, koska voimme hyvinkin havaita esimerkiksi lähestyvän ennustamattoman ukkosrintaman ja ehtiä siltä suojaan, kun olemme pysyneet valppaina. 

Muista tsekata ennuste juuri ennen lähtöä. Tarkkaile pidemmillä yön yli reissuilla tulevien päivien ennustetta reittivalintojen suunnitteluvaiheessa.

Turvallisia melontoja!

      Ulla