Mustikkamaalta löytyy monenlaisia kauniita melontareittejä lyhyistä pidempiin. Jos olet melonut paljon Keilaniemessä, kannattaa ehdottomasti suunnata myös Mustikkamaalle, sillä reitit ja maisemat ovat täysin erilaiset kuin Keiliksessä!

Mustikkamaalta löytyy sopivia reittejä melkeinpä kaikille eri tuulensuunnille, mikä tekee alueesta mainion myös aloitteleville melojille.

Kolme omaa suosikkiani Mustikkamaalla ovat Vanhakaupunginlahden kierros, Tammisalon kierros ja Töölönlahden kierros. Nämä reitit ovat hyvin erilaisia ja tarjoavat hienoja monipuolisia maisemia!

Vanhankaupungin kierros

Reitin pituus n. 9km.

Tämä kaunis reitti lähtee Mustikkamaalta kohti Kalasataman tornitaloja ja Itäväylää. Lounais- ja länsituulella tämä on erinomainen reitti, sillä Kalasataman taloista saa hyvin tuulensuojaa. Reitti kulkee Kalasatamasta kohti Sompasaunaa, josta saunojien hyvä fiilis välittyy kajakkiin asti. Sompasaunan ohittaessa on oltava tarkkaavainen, ettei melo uimareiden päältä. Siksi rantaan onkin hyvä ottaa hieman etäisyyttä. 

Sompasaunalta matka jatkuu kohti Arabianrantaa. Rannan läheisyydessä on melottava varovasti ja tarkkailtava kalastajien siimoja. Arabianrannasta voi jo nähdä Vanhakaupunginkosken ylittävän kävelysillan, jonka alitettua pääsee suojaiselle lahdelle ja aivan Vanhakaupunginkosken viereen, joka näyttää kajakista katsottuna aivan erilaiselta.

Tuulisemmalla kelillä voi paluumatkaksi valita saman reitin takaisin Laguuniin. Tyynellä säällä takaisin voi kiertää toiselta puolelta lahtea. Tämä reitti kulkee Lammassaaren vierestä kohti Kaunista Kivinokkaa ja siitä kohti Kulosaarta.

Tammisalon kierros

Reitin pituus n. 13km.

Tämä kierros suuntaa Mustikkamaalta itään kohti Herttoniemeä ja tarjoaa saaristomaisemia sekä hienoja kapeita vesiväyliä. Reitti sopii hyvin pohjois- ja etelätuulelle. Reitti ohittaa Kulosaaren kasinon, josta jatketaan kohti Herttoniemen rantaa. Etelätuulella voi valita suojaisamman, mutta pidemmän reitin Kulosaaren pohjoispuolelta.

Herttoniemen rantaa meloessa vasemmalle nousevat Herttoniemen kerrostalot ja oikealle Laajasalon vihreät metsät. Matka jatkuu kohti Tammisaloa, jonka voi tuulensuunnasta riippuen kiertää joko myötä- tai vastapäivään. Pohjoistuulella Tammisalo kannattaa kiertää myötäpäivään. Heti Herttoniemen jälkeen, tulee kääntyä vasemmalle kapealle vesiväylälle, jossa ainoa sallittu kulkuväline on kajakki. Väylä päättyy Strömsinlahden pienvenesatamaan. Pienvenesatamasta jatketaan etelään Tammisalon rannassa, kunnes saavutaan toiselle kapealle väylälle, jossa on liikennevalot. Reitti palaa kohti Herttoniemeä.

Etelätuulella Tammisalo kannattaa kiertää vastapäivään, pysyen oikealla (Laajasalon) rannassa Herttoniemen jälkeen. Tammisalon kupeessa on liikennevalollinen kapea vesiväylä, jonka ylittämisen jälkeen käännytään vasemmalle kohti Strömsinlahden pienvenesatamaa ja toista kapeaa vesiväylää. Meloessa tätä reittiä on tärkeää pysyä lähellä Tammisalon rantaa ja suunnata kohti sataman vasenta kulmaa, koska kapeikkoa ei näe ennen sen lähestymistä. Tämän vesiväylän jälkeen reitti kulkee takaisin kohti Herttoniemen rantaa ja Laguunia.

Töölönlahden kierros

Reitin pituus n. 8km

Tämä urbaani melontareitti lähtee Mustikkamaalta lounaaseen ja tarjoaa täysin erilaiset maisemat kuin aiemmat reitit. Tämä reitti soveltuu itä- länsi- ja pohjoistuulelle.

Isoisän kävelysillan jälkeen käännytään oikealle kapealle väylälle Hanasaaren voimalaitosta kohti. Voimalan vieressä on hieno meloa ja tuntea itsensä pieneksi valtavien piippujen vieressä. Voimalan jälkeen saavutaan Merihakaan, josta käännytään jälleen oikealle kohti siltatyömaita ja Eläintarhanlahtea.

Vesiväylä on kapea ja siinä kulkee myös veneitä, joten tässä kohdassa on oltava tarkkana ja antaa veneiden mennä ensin, sillä kajakilla on aina väistämisvelvollisuus. Myös rannoilla olevat kalastajat on hyvä huomioida. Lopulta päästään eläintarhanlahdelle.

Jos haluaa jatkaa vielä Töölönlahdelle, on oltava väylän vasemmassa reunassa. Reitti kulkee pienvenesataman vierestä kohti junaraiteita, josta pääsee ali matalaa tunnelia pitkin Töölönlahdelle. Maisemat Töölön ja rautatieaseman suuntaan ovat upeat. Reitti takaisin Mustikkamaalle on sama kuin menomatkallakin. 

EXTRA

Reitin pituus n. 15-16km.

Kokeneet melojat voivat hyvällä säällä suosia reittiä Vallisaareen ja takaisin. Tämä reitti kulkee Kruunuvuoren siltatyömaan ali Kruunuvuorenrantaan. Kruunuvuoren rannasta melotaan Vasikkasaaren rantaan, jossa voi halutessaan pysähtyä katsomaan vanhoja öljysäiliöitä. Vasikkasaaresta matka jatkuu kohti Vallisaaren Torpedolahtea ja sen pienvenesatamaa. Tämän vesialueen ylitys on melko pitkä ja siinä kulkee useita veneväyliä. On siis hyvä idea meloa Vasikkasaaresta kohti Santahaminaa ja sitä kautta Vallisaareen.

Jos kuitenkin haluaa hieman haastetta, Vasikkasaaresta voi meloa myös suoraan Vallisaareen. Tämän vesialueen keskellä on pieni luoto ja merimerkki, joten Vasikkasaaren eteläkärjestä voi meloa luodolle ja jatkaa suoraan Vallisaaren Torpedolahdelle. Pienvenesataman läheisyydessä on veneenlaskupaikka, jossa on helppo rantautua. Vallisaaressa on kahviloita, vanhoja sotilasrakennelmia ja eteläpuolen kalliolta on huikeat näkymät Suomenlahdelle. Reitti takaisin Mustikkamaalle on sama kuin menomatkalla.

– Joona, melontamestari