Mustikkamaalta löytyy monenlaisia kauniita melontareittejä lyhyistä pidempiin. Jos on melonut paljon Keiliksessä, niin kannattaa ehdottomasti mennä myös Mustikkamaalle melomaan, sillä reitit ja maisemat ovat täysin erilaiset kuin Keiliksessä! Mustikkamaalta löytyy myös sopivia reittejä melkeinpä kaikille eri tuulensuunnille, mikä tekee alueesta mainion myös aloitteleville melojille.
Kolme minun suosikkiani Mustikkamaalla ovat Vanhakaupunginlahden kierros, Tammisalon kierros ja Töölönlahden kierros. Nämä reitit ovat hyvin erilaisia ja tarjoavat hienoja monipuolisia maisemia!

Vanhankaupungin kierros:

Tämä kaunis reitti lähtee Mustikkamaalta kohti Kalasataman tornitaloja ja Itäväylää. Esimerkiksi lounais- ja länsituulella tämä on todella hyvä reitti, sillä Kalasataman taloista saa hyvin tuulensuojaa. Rannan taloja on myös kiva ihailla ja miettiä, miten hienoja niissä olevat asunnot ovat 🙂 Reitti kulkee Kalasatamasta eteenpäin kohti Sompasaunaa, missä on aina paljon porukkaa saunomassa ja uimassa ja hyvä fiilis melkein välittyy kajakkiin asti. Sompasaunan ohi meloessa on oltava tarkkaavainen, ettei melo uimareiden päältä, siksi rantaan onkin hyvä ottaa vähän väliä. 
Sompasaunalta matka jatkuu kohti Arabianrantaa. Rannan läheisyydessä on tärkeää meloa varovasti ja tarkkailla kalastajien siimoja. Niihin on sotkeuduttu monet kerrat juuri tällä reitillä. Arabianrannasta voi jo nähdä Vanhakaupunginkosken ylittävän kävelysillan, minkä alitettua pääsee suojaiselle lahdelle ja aivan Vanhakaupunginkosken viereen, joka muuten näyttää kajakista katsottuna ihan erilaiselta. Kosken vieressä olevat vanhat punatiiliset talot ovat myös kaunista katseltavaa.
Koskelta takaisinpäin lähdettyä voi valita tuulisemmalla kelillä saman reitin takaisin Laguuniin. Tyynellä kelillä voi mennä takaisin myös toiselta puolelta lahtea. Tämä reitti kulkee Lammassaaren vierestä kohti Kaunista Kivinokkaa ja siitä kohti Kulosaarta. Itäväylän sillan alitettua pääseekin jo takaisin Laguuniin.
Pituutta tälle reitille tulee n. 9 km.

Tammisalon kierros:

Tämä kierros lähtee Mustikkamaalta Idän suuntaan kohti Herttoniemeä ja tarjoaa kunnon saaristomaisemia ja hienoja kapeita vesiväyliä. Reitti sopii hyvin esimerkiksi pohjois- ja etelätuulelle. Aluksi reitti kulkee Kulosaaren kasinon ohi, mistä jatketaan kohti Herttoniemen rantaa. Etelätuulella voi valita hieman suojaisamman, mutta pidemmän reitin Kulosaaren pohjoispuolelta. Herttoniemen rannassa meloessa vasemmalla ovat Herttoniemen kerrostalot ja oikealla puolella näkyy Laajasalon vihreät metsät.  Matka jatkuu kohti Tammisaloa, minkä voi tuulensuunnasta riippuen kiertää joko myötä- tai vastapäivään.
Pohjoistuulella Tammisalo kannattaa kiertää myötäpäivään. Tässä reitissä on tärkeä pysyä vasemmalla puolella rantaa Herttoniemen jälkeen ja kääntyä vasemmalle kapealle vesiväylälle heti, kun mahdollista. Tässä väylässä ei saa ollenkaan ajaa moottoriveneellä eli kajakki on oikeastaan ainoa väline, millä tämän väylän voi ylittää. Väylä päättyy Strömsinlahden pienvenesatamaan ja sieltä jatketaan etelän suuntaan Tammisalon rannassa, kunnes saavutaan toiselle kapealle väylälle. Tässä kulkee myös veneväylä ja se on niin kapea, että ennen sitä on liikennevalot osoittamassa, että milloin saa meloa. Reitti jatkuu takaisin kohti Herttoniemeä.
Etelätuulella Tammisalo kannattaa kiertää vastapäivään. Tässä reitissä pysytään oikeassa (Laajasalon) rannassa Herttoniemen jälkeen. Tammisalon kupeessa on sama liikennevalollinen kapea vesiväylä ja sen ylitettyä käännytään vasemmalle, jotta päästään kohti Strömsinlahden
pienvenesatamaa ja toista kapeaa vesiväylää. Tästä suunnasta melottaessa satamasta alkavaa kapeikkoa ei näe ollenkaan. Siksi on tärkeä pysyä kokoajan todella lähellä Tammisalon rantaa ja tähdättävä sataman vasempaan kulmaan. Vasta muutama metri ennen vesiväylän alkua voi nähdä sen. Tämän vesiväylän jälkeen reitti kulkee takaisin kohti Herttoniemen rantaa ja Laguunia.
Tammisalon kierrokselle tulee pituutta n. 13km.

Töölönlahden kierros:

Tämä urbaani melontareitti lähtee Mustikkamaalta lounaan suuntaan ja se tarjoaa taas täysin erilaiset maisemat kuin aiemmat reitit. Tämä reitti soveltuu esimerkiksi itä- länsi- ja pohjoistuulelle. Isoisän kävelysillan jälkeen käännytään oikealle kapealle väylälle Hanasaaren voimalaitosta kohti. Voimalan vieressä on hieno meloa ja tuntea itsensä pieneksi valtavien piippujen vieressä. Voimalan jälkeen saavutaan Merihakaan, mistä käännytään jälleen oikealle kohti siltatyömaita ja Eläintarhanlahtea. Vesiväylä on kapea ja siinä kulkee myös veneitä, joten tässä kohdassa on oltava tarkkana ja antaa veneiden mennä ensin, sillä kajakilla on aina väistämisvelvollisuus. Myös rannoilla olevat kalastajat on hyvä huomioida. Lopulta päästään eläintarhanlahdelle. Jos haluaa jatkaa vielä Töölönlahdelle, on oltava väylän vasemmassa reunassa. Reitti kulkee pienvenesataman vierestä kohti junaraiteita, mistä pääsee ali matalaa tunnelia pitkin Töölönlahdelle. Maisemat Töölön ja rautatieaseman suuntaan ovat upeat. Kannattaa siis ottaa puhelin mukaan 🙂 Reitti takaisin Mustikkamaalle on sama kuin menomatkallakin. 
Pituutta reitille tulee n. 8km

EXTRA:

Kokeneille melojille voi hyvällä kelillä suositella reittiä Vallisaareen ja takaisin. Tämä reitti kulkee Kruunuvuoren siltatyömaan ali Kruunuvuorenrantaan, missä voi ihastella uuden asuinalueen kerrostaloja. Kruunuvuoren rannasta melotaan Vasikkasaaren rantaan, missä voi halutessaan pysähtyä katsomaan vanhoja öljysäiliöitä. Vasikkasaaresta matka jatkuu suoraan kohti Vallisaaren Torpedolahtea ja sen pienvenesatamaa. Tämän vesialueen ylitys on melko pitkä ja siinä kulkee useita veneväyliä. On siis hyvä idea meloa Vasikkasaaresta kohti Santahaminaa ja sitä kautta Vallisaareen.
Jos kuitenkin haluaa hieman haastetta, niin Vasikkasaaresta voi meloa myös suoraan Vallisaareen. Tämän vesialueen keskellä on pieni luoto ja merimerkki, joten Vasikkasaaren eteläkärjestä voi meloa tälle luodolle ja siitä jatkaa suoraan Vallisaaren Torpedolahdelle. Pienvenesataman läheisyydessä on veneenlaskupaikka, missä on helppo rantautua. Vallisaaressa on kahviloita, vanhoja sotilasrakennelmia ja eteläpuolen kalliolta on huikeat näkymät Suomenlahdelle.
Reitti takaisin Mustikkamaalle on sama kuin meno.
Pituutta reitille tulee 15-16km.
– Joona