Melontaretket tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia veden äärellä. Lue alta meidän melontaohjaajan Ullan melontaretki ihanissa saaristomaisemissa:

Laguuni Keilis – Rövargrundet – Stora Brändö – Stora Svartö – Rönnskär – Porkkalanniemi

Päivä 1 – matkan startti

Olen kehittänyt itselleni perinteen meloa vähintään yhden hieman pidemmän retken joka kesä. Olen lapsesta asti retkeillyt Porkkalanniemessä jalan, mutta saaristo siellä on jäänyt minulle vielä täysin tuntemattomaksi.

Lähdin matkaan sunnuntaina iltapäivällä ystäväkollegani Falconin kanssa Laguunin Keilaniemen toimipisteeltä. Nappasimme eväät, retkeilyvarusteet sekä lämpimiä vaatteita mukaan – syyskuiset illat saattavat nimittäin olla jo viileitä.

Kuljimme suojaisaa melontareittiä vastatuulen takia ja koska valosuus alkaa syyskuussa olla jo lyhenemään päin päätimme meloa Rövargrundetille – viehättävä virkistyssaari Espoon läheisyydessä. Saavuttuamme saareen matkaa oli kertynyt Laguunilta 13 km. Pystytimme teltan ja kokkailimme iltapalaa vielä valoisan aikaan nauttiessamme auringonlaskusta ja meren hiljentyessä yöunille.

Päivä 2 – melomista saarten suojissa

Auringon noustua Falcon lähti takaisin töihin kohti Keiliksen Laguunia ja minä jatkoin seikkailua yksin. Pakkasin kajakin ja jatkoin matkaa saarten suojissa puikkelehtien. Pidin ensimmäisen tauon 8 km melomisen jälkeen Stora Brandössä – kaunis virkistyssaari mantereen tuntumassa. Tässä suositussa matkaveneilijöiden paratiisissa kävin kurkkaamassa lintutornin ja ihastelin hiljaisen meren ääniä.

Jatkoin matkaa 12 km Rafsään pohjoispuolelta Stora Svartöön ja rantauduin suojaisaan poukamaan jo iltapäivästä. Matkan varrella maisemat olivat upeat!

Päätin kiertää saarta ympäröivän kauniin luontopolun ja etsiä sopivaa telttapaikkaa. Samalla pidin evästauon korkeilla kallioilla, joista maisema aukeaa kauniisti länteen kohti Rönnskärin majakkaa. Miten tuo pieni majakka alkoikaan vetää minua puoleensa! Nautin illalla yksinolosta ja upeasta auringonlaskusta. 

Päivä 3 – kohti Rönnskärin majakkaa

Aamulla herättyäni keitin kahvit rantakalliolla. Rönnskärin majakka himotti mielessäni ja lähdin matkaan aikaisin. Melonta Rönnskärin majakalle oli ehdottomasti tekemisen arvoinen! Aurinko paistoi ja merellä oli aamulla lähes tyyntä. Näin matkalla merikotkan ja upeita kalliomaisemia. Päätin myös kiertää saaren nähdäkseni ulkomeren puolelle.

Suuntasin kohti Porkkalan Marinaa, matkan varrella poikkesin melomaan Mjölandetin ja Porkkalanniemen välistä – tästä kajakin kokoisesta raosta oli mahtavaa päästä kulkemaan läpi! 

Lähestyessäni Marinaa näin jotain uskomatonta. Rannassa aivan vesirajan tuntumassa ruokaili komeasarvinen peura. Keli oli tässä suojaisassa poukamassa täysin tuuleton, joten en usko että peura haistoi minua lainkaan. Livuin kajakilla mahdollisimman äänettömästi, melkeinpä hengittämättä kohti peuraa napatakseni siitä kuvan. En voinut uskoa, miten lähelle pääsin! Olin sopinut, että isäni hakee minut, kamppeet ja kajakin autolla Porkkalan Marinasta. Päivän aikana melontamatkaa kertyi 15,5 km verran noin kolmessa tunnissa.

Unohtumaton reissu

Kaiken kaikkiaan reissu oli upea! Yhteensä matkaa taittui Espoosta Kirkkonummelle noin 49 km kolmessa päivässä. Olen oppinut viime vuosina nauttimaan myös yksin retkeilystä! 

Tällä kertaa oli ihanaa jakaa alkumatka hyvän ystävän kanssa. Yksin meloessa joutuu ja saa tehdä kaikki päätökset yksin. Se on tavallaan vapauttavaa, mutta joskus myös haastavaa. Retkeilyssä pidän erityisesti siitä, miten se yksinkertaistaa elämää verrattuna normaaliin arkeen. Nyt alkaakin olla aika suunnitella kesän seikkailuja! Mihinköhän lähtisi seuraavaksi?

Kiinnostaako sua melontaretket? Kurkkaa melontakurssit ja -retket!