Kajakki lipuu eteenpäin veden pinnalla hiljaa ja sulavasti. Unohdan olevani pääkaupunkiseudulla, kun Länsiväylän äänet jäävät kauemmas ja luonnon äänet kaikuvat korviini. Parissa tunnissa ehtii meloa tyynellä kelillä jopa kahdeksan kilometrin matkan ja ihastella maisemia täysin eri näkökulmasta kuin muilla kulkuvälineillä. 

Melonta tarjoaa mahdollisuuden liikkua matalissa vesissä saarten väleissä puikahdellen rantojen ja erilaisten lintuja lähellä. Kosketus luontoon ja mereen on ainutlaatuinen, ja koen rentoutuvani samalla kun saan energiaa liikunnasta.

Kun ensimmäisen melontaretken tekee jo alkukesästä, ehtii kesän aikana kokea luonnon muutokset ja nähdä samatkin maisemat erilaisina kauden aikana. Alkukaudesta sää on toki hieman viileämpi kuin keskikesällä, mutta pukeutumalla oikein voi melonnasta nauttia täysillä jo toukokuussa. Tärkeintä kylmillä vesillä melottaessa on pysyä rantojen lähettyvillä ja pakata mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta. Rantaan palatessa fiiliksen kruunaa kuppi kuumaa ja kuivat vaatteet!

Mitä mukaan melontaretkelle?

Mitä melontaretkelle sitten kannattaa pakata mukaan? Ensimmäiseksi on päätettävä, kuinka pitkälle retkelle on lähdössä ja onko tarkoituksena pysähtyä matkan varrella. Pidemmällä retkellä itse pakattujen eväiden nauttiminen kesken retken on ihanaa. Laguunin ympäristössä on virkistyssaaria, jotka tarjoavat huippuja paikkoja piknikille. Niitä aiomme esitellä seuraavissa teksteissämme lisää.

Melomaan lähtiessä saat Laguunista aina mukaasi kajakin, melontaliivin, melan ja halutessasi aukkopeitteen, joka suojelee suurimmalta kastumiselta. Turvallisuuden vuoksi suosittelemme vuokraamaan mukaan lisäksi vedenpitävän kännykkäpussin, jotta tiukoissa tilanteissa meloja voi hälyttää apua puhelimella tai soittaa Laguuniin, jos tarvitsee ohjeita minkä tahansa asian suhteen. Laguunista on vuokrattavissa myös vedenpitäviä kuivapusseja, joihin voi pakata mukaansa esimerkiksi vaihtovaatteet tai taukotakin. Eväät olen itse aina pakannut ihan vain muovikassiin. Kajakeissamme on suhteellisen vedenpitävät säilytysluukut, joten reppu selässä ei tarvitse retkeillä.

Pukeutumisessa kannattaa huomioida, että merellä on usein kylmempää kuin rannikolla. Melontaan riittää kuitenkin normaalit urheiluvaatteet – eli mitään erikoisvaatteita ei tarvita. Kuoritakki ja lämpimästi vaatetta sen alle riittävät usein, vaikka merellä hihat kastuvatkin takuuvarmasti. Melomiseen voi myös varustautua pukemalla alimmaiseksi märkäpuvun, jolloin harvinaisessa mutta mahdollisessa kaatumistilanteessa veden kylmyys ei iske kroppaan nopeasti. Juuri kaatumistilanteiden varalta kannattaakin kylmillä vesillä meloa rantojen läheisyydessä. Näin uintimatka kuivalle maalle ei ole pitkä.
Kajakkiin voit sujahtaa normaalit kengät jalassa. Monet tykkäävät meloa myös villasukissa. Ainoastaan rantautumistilanteissa saatat joutua riisumaan kenkäsi hetkeksi, mikäli tilanne vaatii matalassa vedessä kahlaamista.

Tarkkaile tuulta

Ennen melontaretkelle lähtemistä kannattaa tarkkailla sääennusteista, etenkin tuuliennustetta. Alottelija pärjää usein vielä 6 m/s tuulessa, mutta sitä kovemmassa puhurissa kokemus ei välttämättä ole ensikertalaiselle kaikista miellyttävin. Tuulet määrittelevät monesti myös reittivalintamme, joten reitti kannattaa lyödä lukkoon vasta kun tietää päivän tuulen suunnan. Laguunin ympäristössä on monia reittivaihtoehtoja, joista voimme suositella eri mahdollisuuksia sään mukaan. Sääennusteiden seuraamiseen voit käyttää esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen tai Yr:n sivuja.

Kursseilla tekniikka haltuun

Jos vesille lähteminen jännittää tai haluat muuten oppia melonnan tekniikoita, kannattaa sinun suunnata meidän melontakursseille. Laguunissa järjestetään aina tiistaisin melontakurssi, joka tarjoaa oppeja harrastuksen aloittamiseen. Kurssilla opetellaan perustekniikoita ja turvallisuusasioita melontaohjaajan opetuksessa. Myöhemmin kesällä järjestämme myös melonnan alkeiskursseja, jotka ovat laajempia noin 10 tunnin kokonaisuuksia, joiden aikana pureudutaan lajiin vielä syvemmin. Tiedossa on myös melontaretkiä, joissa tutustutaan lähialueen eri kohteisiin ja rantaudutaan nauttimaan eväitä. Toiveita saa myös tulla kertomaan!

Nettikaupan kautta voi jo ilmoittautua tiistaisin järkättäville kursseille. Lisäämme retkiä ja kursseja kauppaan kauden mittaan. Tutustu tarjoamiimme kursseihin ja ilmoittaudu mukaan meidän verkkokaupassa.

Nähdään vesillä tai laiturilla!

Terkuin,

Laguunin melontaohjaaja Ulla