Mikä yhdistää kuntoilun ja merimaisemat? Suppailu tietty! Tyynellä kelillä suppiretki taittuu leikiten kun taas tuulisella säällä voi hakea surffausfiilistä aaltoja haastamalla. Suppailuohjaajamme Ulla kertoo alla vinkkejä, joiden avulla saat lajista kaiken irti.

Seiso rennosti laudalla

Sup-laudan keinuminen saattaa yllättää ensimmäisillä kerroilla, mutta rento asento auttaa tasapainon löytämisessä. Seisoa kannattaa laudan keskellä polvet rentoina ja varpaat laudan keulaan osoittaen. Laudan kiikkeryyttä voi testata sitä keinuttamalla – näin saa tuntumaa siihen, miltä meno aalloissa tuntuu.

Jos laudalta putoaminen jännittää, kannattaa sitä testata tarkoituksella. Kuvittele kaatuessa itsesi meritähdeksi ja mäjähdä veteen X-kirjaimen muotoisena – näin vältät syvälle sukeltamisen. Takaisin laudalle kipuaa helpoiten keskeltä lautaa.

Huomiota melan asentoon

Melontatekniikan saa hiottua hyväksi, kun muistaa upottaa koko lavan veteen heti vedon alussa. Oikeaoppinen veto lähtee mahdollisimman edestä ja päättyy suppaajan viereen.

Myös melan varren asentoon kannattaa kiinnittää huomiota. Varren tulisi olla suorassa – muuten lauta lähtee kääntyilemään. Varren oikea asento helpottaa suoraa menemistä, eikä melaa tarvitse tällöin vaihdella koko ajan puolelta toiselle.

Suppailun kuuluu tuntua keskivartalossa

Sup-laudalla saa hyvää treeniä keskivartalolle. Aloittelijalla suppailukerrat tuntuvat useimmiten käsissä, mutta tekniikkaa harjoittelemalla työn saa tuntumaan myös muualla. Oikealla tekniikalla kädet välittävät liikkeessä voimaa, joka tuotetaan keskivartalon lihaksilla.

Melontaliikettä voi verrata hiihdon tasatyöntöön. Liikkeen alussa yläkroppa on lantiosta ylöspäin hieman eteen taipuneena. Melan lavan upottua veteen suppaaja käytännössä siirtää itsensä ja laudan melan ohi keskivartalon lihaksia käyttämällä. Liikkeessä ikään kuin kumarretaan, mutta kyykätä ei tarvitse, vaan polvet voi pitää rentoina ja jalat lantion levyisessä seisoma-asennossa.

Oikealla tekniikalla tehoa treeniin

Oikea suppaustekniikka avaa lajista aivan uuden puolen. Lajia aloitellessani osallistuin ohjatulle kurssille, jonka aikana koin monta ahaa-elämystä. Menosta tuli paljon mukavampaa ja treenistä tehokkaampaa, kun opin käyttämään oikeita lihasryhmiä ja sain lautaan lisää vauhtia.

Tänä kesänä suppailutekniikan saloihin voi tutustua Laguunin suppailukursseilla, jotka järjestetään aina torstaisin. Ilmoittautumiset ja lisätietoja löytyy täältä.

Terkuin Laguunin ohjaaja Ulla